Kuchnia

sałatki

aleglodomorek: Sałatka z burakiem, kozim serem, szpinakiem i migdałami


Składniki (1 porcja):
2 garście szpinaku baby
średni burak
garść płatków migdałowych
60g twardego sera koziego
łyżka miodu
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól
pieprz



Umytego buraka pieczemy w skórce w 200st C przez ok.1h, aż zmięknie. Następnie studzimy go i obieramy, przekrawamy na pół i kroimy na plasterki. Płatki migdałowe prażymy na patelni, tak by lekko się zarumieniły. Do miseczki nakładamy musztardę i miód i szybkimi ruchami widelca mieszamy całość by dobrze się połączyła.

Na talerz nakładamy umyty szpinak, następnie posypujemy go płatkami migdałowymi. Na wierzch układamy buraki i pokrojony, kozi ser. Całość skrapiamy miodowo musztardowym sosem, lekko solimy i pieprzymy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation