Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na 4 porcje:
- 15 muszli makaronowych (conchiglioni)

Nadzienie:
- 1/2 kulki mozzarelli
- 150 g serka ricotta (twarożku)
- 2 pełne łyżki mascarpone
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 małe białko jaja

Sos pomidorowy:
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati)
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) lub bulionu
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
- świeża bazylia
- oliwa extra vergine do polania



Przygotowanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć.
Pomidory z puszki wlać do miski, sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić nożyczkami kuchennymi lub nożem na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 - 2 łyżeczkami cukru.
Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, posypać resztą parmezanu, skropić 2 - 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla jeśli lubimy zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach). Posypać świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation