Kuchnia

Kulinaria

ETON MESS

Składniki:
4 szklanki truskawek
2 łyżeczki drobnego cukru lub cukru z wanilią
2 łyżeczki soku z granatów (zamiast można użyć octu balsamicznego lub pominąć)
2 szklanki śmietany kremówki (w UK - whipping cream)
kilka większych bez

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i dodać sok z granatów, odstawić (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, by puściły trochę własnego soku).
Kremówkę ubić (bez cukru), do gęstości, nie do sztywności.
Bezy pokruszyć na większe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Dodać również większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładać do pucharków i podawać.

Komentarze

mniam mniam :D w lecie zrobię , jak truskaweczki mi dojrzeją na działce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation