Kuchnia

Ciasta & Torty

Piernik miodowy -
3 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki główek goździków rozgniecionych w moździerzu
4-5 ziaren ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu
1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka miodu
1 szklanka brązowego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli aromatu)
1 szklanka kawy
1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
1/4 szklanki wódki lub whisky
1/2 szklanki płatków migdałowych
PIERNIK MIODOWY - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Przygotować blaszki (ja wysmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą). W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol (ja wmieszałam też migdały od razu). Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa. Przygotowane wcześniej formy wypełnić do połowy ciastem, po czym posypać migdałami jeśli mamy płatki. Muffiny piec około 20-25 minut; ciasto w keksówce 40-45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation