Inne

kulinarnie-drinki,nalewki,napoje,syr,lody

Ginger Ale - przepis

Składniki: 1 szklanka cukru, 1-2 łyżki świeżo startego imbiru, sok z cytryny, 1/4 łyżeczki drożdży granulowanych, zimna woda, 2 plastikowe 2 litrowe butelki z nakrętkami (nie mogą być szklane bo mogą pęknąć), tarka

Do 2 litrowej butelki wsyp przez lejek cukier (lejek wyciągnij dopiero przed zakręcaniem butelki).

Uwaga: Nie należy używać szklanych butelek ponieważ ginger ale bardzo mocno fermentuje tworząc szybko wysokie ciśnienie. Szkło nie wytrzyma takiego ciśnienia i może po włożeniu do lodówki eksplodować.
Odmierz 1/4 łyżeczki drożdży granulowanych. Do butelki wsyp drożdże i potrząśnij aby wymieszały się z cukrem.
Zetrzyj na tarce kawałek korzenia imbiru (na średnich oczkach) aby uzyskać go 1,5 łyżki. Przełóż imbir do pojemnika z miarką. Wyciśnij sok z całej cytryny. Dodaj sok z cytryny do tartego imbiru. Dobrze wymieszaj sok z cytryny z imbirem. Sok z cytryny z imbirem przelej do butelki z cukrem i drożdżami. Wodę wlej do pojemnika w którym była cytryna i imbir. Pomieszaj i przelej do butelki. Zakręć i mocno wstrząśnij aby dobrze wymieszać.
Odkręć i dopełnij butelkę aż do szyjki świeżą, chłodną wodą pozostawiając około 1-1,5 cm wolnej przestrzeni. Zakręć nakrętkę. Kilka razy wstrząśnij aby rozpuścić cukier. Postaw butelkę w ciepłym miejscu na 24-48 godzin (nie pozostawiaj na dłużej w temperaturze pokojowej - butelka musi być twarda i napięta. Jak taka będzie włóż do lodówki. Pozostawienie na dłużej może spowodować że butelka wybuchnie).
Naciśnij butelkę aby sprawdzić czy proces karbonatyzacji dobiegł końca. Jeśli butelkę da się wcisnąć tak jak na zdjęciu to oznacza, że ginger ale nie jest jeszcze gotowy.

Jak już butelka będzie na tyle twarda że nie będzie się dało wcisnąć jej palcem (trwa to od 24 do 48 godzin) to włóż ją do lodówki na co najmniej jedną noc, aby się dobrze schłodziła. Odkręć nakrętkę ale tylko troszkę, aby uwolnić ciśnienie (nie chcesz chyba fontanny z ginger ale!).
Jeśli z wierzchu ginger ale pływają kawałki imbiru to przecedź je przez sitko lub przez gazę.

NOTE: Do not leave the finished ginger ale in a warm place any longer than the time it takes for the bottle to feel hard. Leaving it at room temperature longer than two days, especially in the summer when the temperature is high, can generate enough pressure to explode the bottle! (Speaking from experience here...) Once it is thoroughly chilled, there is little danger of explosion.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation