Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierogi z truskawkami
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko
1 łyżka masła (miękkiego)
¾ szklanki wody (gorącej)
Dodatkowo:
50 dag truskawek (średniej wielkości)
jogurt naturalny
cukier.
Do mąki pszennej dodać jajko, miękkie masło, wymieszać drewnianą łyżką dolewając gorącą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Truskawki opłukać, osuszyć i obrać z szypułek. Ciasto rozwałkować, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać szklanką krążki, na środek każdego krążka położyć truskawkę i sklejać pierogi. Następnie wrzucać do wrzącej, osolonej wody, i gdy wypłyną pogotować przez około 1 minutę, a następnie wyciągać łyżką cedzakową. Gorące pierogi rozkładać na talerzach, polać jogurtem naturalnym i posypać cukrem. Udekorować kawałkami truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation