Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Zdrowe odżywianie

Moje Dietetyczne Fanaberie: Ananasowe ciasto bez dodatku mąki i tłuszczu
Ananasowe ciasto bez dodatku mąki i tłuszczu
250 g chudego twarogu
250 g gęstego serka homogenizowanego 0%
50 g kaszy manny
3 jajka
40 g cukru
10 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Puszka ananasów w syropie (syrop też będzie potrzebny)
Garść jagód lub wiśni
50 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
Łatwe, tanie, szybkie, niskokaloryczne.. czego chcieć więcej :-)

Obydwa serki, jajka, cukier, proszek do pieczenia i kaszę mannę miksujemy na gładką masę, którą następnie wylewamy do wyłożonej papierem lub natłuszczonej, okrągłej formy.

Na wierzchu delikatnie układamy odsączone plastry ananasa, a pomiędzy nimi jagody lub wiśnie.



Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.



Po wyjęciu ciasto musi całkowicie ostygnąć.
W między czasie odmierzamy 150 ml soku ananasowego z puszki i dodajemy 50 ml wody.
Sok podgrzewamy i intensywnie mieszając rozpuszczamy w nim 2 łyżeczki żelatyny.



Gdy ciasto ostygnie, pędzelkiem nakładamy cienką warstwę soku z żelatyną i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Pu upływie tego czasu wylewamy resztę galaretki na ciasto i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation