Kuchnia

ciasta

Tęczowe ciastka | Smakowite życie

Składniki:
500 g mąki pszennej,
175 g miękkiego masła
1 całe jajko
150 g cukru
200 g śmietany 36%
1 łyżeczka amoniaku (można go znaleźć w prawie każdym większym sklepie, tuż obok sody i proszku do pieczenia)
kolorowe barwniki spożywcze,
cukier waniliowy do posypania ciastek po upieczeniu

Wystarczą 3 podstawowe kolory barwników: czerwony, niebieski, żółty.
Przy połączeniu pary z kolorów podstawowych wychodzi nowy kolor:)

czerwony+niebieski=filotetowy
niebieski+żółty=zielony
czerwony+żółty=pomarańczowy
PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesypujemy do większej miski, dodajemy masło, jajko, cukier, amoniak oraz śmietanę. Ze składników zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto dzielimy na 6 w miarę równych części.
Do każdej części dodajemy inny kolor barwnika i dokładnie ugniatamy, aby barwnik równomiernie się rozłożył i połączył z ciastem.
Każdą z kolorowych kul należy rozwałkować na w miarę podobnej wielkości placki, a następnie układać jeden na drugim.
6 poukładanych na sobie kolorowych placków rolujemy i tworzymy z niego kolorowy wałek.
Wstawiamy do lodówki na ok 1,5 h. Po tym czasie wyciągamy kolorowy rulon i kroimy w "talarki" grubości ok 2 cm.

Nagrzewamy piekarnik do 200st, jeśli piekarnik ma taką opcję, to włączamy grzanie góra dół,
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, a na nim układamy tęczowe kółka, zostawiamy między nimi nieco miejsca, bo ciastka rosną.
Wstawiamy do pieca na 15 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem waniliowym.
Ciasteczka są kruche, smaczne i wyglądają szalenie efektownie..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation