Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ekspresowe paluchy serowe i najprostszy dip świata
Składniki (ok. 10 sztuk o długości ok. 20 cm)
1 płat gotowego ciasta francuskiego (275 g)
starty żółty ser, około 10 dag
1 małe jajko - do posmarowania
przyprawy - dowolnie: oregano, tymianek, słodka papryka, chilli, pieprz

Przygotowanie:
Ciasto rozwinąć i rozłożyć na oprószonym mąką blacie. Jajko rozmącić i używając pędzelka posmarować nim płat ciasta. Następnie połówkę ciasta posypać równomiernie startym serem i przyprawami. Ciasto złożyć na pół i delikatnie docisnąć. Złożone ciasto pokroić na paski o grubości ok 2 cm (wyjdzie około 10 sztuk), a następnie każdy z pasków chwycić za dwa końce i skręcić w spiralkę. Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 15-20 minut, dopóki ser się nie zarumieni. Paluchy najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Smacznego!

Paluchy proponuję podać z dipem. Polecam Wam prosty i uniwersalny dip czosnkowy na bazie śmietany. Idealnie nadaje się do wszelkich chrupiących paluchów, chipsów, krakersów i warzyw. U mnie często pojawia się jako dodatek do pizzy. Jest bardzo prosty i chyba to właśnie lubię w nim najbardziej.

Dip czosnkowy
szklanka kwaśnej śmietany 12%
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietaną. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation