Kuchnia

Mięsa

Aromatyczne inspiracje: Pierś z kurczaka z pieczarkami w chrupiącej panierce

SKŁADNIKI:
podwójna pierś z kurczaka
25 dag pieczarek
1 cebula
płatki kukurydziane
bułka tarta
jajko
mąka
olej
sól, pieprz, słodka mielona papryka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Piersi z fileta dokładnie rozbić, tak aby powstały duże płaty. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka, doprawić do smaku według upodobań i smażyć do miękkości. Gdy będą gotowe odsączyć na sitku z nadmiary wody i układać na połówce rozbitego fileta, a drugą część zgiąć tak, żeby dokładnie przykryć cały farsz.

2. Tak gotowe piersi z kurczaka maczać w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi ( płatki najlepiej rozdrabniać wałkiem co ciasta). Smażyć na oleju na małym ogniu, tak żeby mięsko dokładnie zrobiło się z każdej strony. Należy pamiętać, że smak panierki zależy w dużej mierze od jej rozdrobnienia. Im większe kawałki pozostawiły tym będzie bardziej chrupiąca, ale też twardsza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation