Kuchnia

KURCZAK KACZKA INDYK

Kulinarne Inspiracje: Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (500g)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule
1 marchewka
1 puszka ananasów
ryż (w zależności od osób)

Sos:
sok z jednej puszki ananasa
3-4 łyżki octu winnego
4 łyżki cukru
1 szklanka keczupu (u mnie pikantny)
1 łyżka startego świeżego imbiru
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne (dla lubiących ostre)
szczypta curry
1 łyżka mąki

Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, doprawić solą, pieprzem, odrobiną curry i przyprawą do kurczaka. Smażyć, aż się zarumieni.

Teraz czas na sos. Wszystkie składniki dać do rondelka, zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 min od czasu do czasu mieszając.

Paprykę, marchewkę, cebulę i ananasa pokroić w kostkę. Smażyć na oliwie ok. 10 min, co jakiś czas mieszając. Dodać kurczaka i sos. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 10-15 minut. Na końcu dodać rozpuszczoną mąkę w odrobinie wody. (Ja dodałam jeszcze trochę śmietanki dla złagodzenia ostrości ;)) Gotowym sosem polać ugotowany wcześniej ryż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation