Kuchnia

CIASTKA,KREMY

Kruche ciasteczka z budyniem i jagodami

Składniki:

300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła, pokrojoengo w małe kawałki
75 g cukru
1 żółtko
łyżka lub kilka łyżek zimenj wody
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąc je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min. Foremki do babeczek posmarować (np.pędzelkiem) roztopionym masłem. Ciasto rozwałkować, wykroić ( np. foremką, w której będziesz piec) koła, wyłożyć nimi foremki, dociskając do jej brzegów. Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku ok 10-15 min. (do zrumienienia się babeczek)

Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudzić je w foremkach na metalowej kratce. Przestudzone napełniać budyniem waniliowym (nie gorącym, chwilkę odczekać) przygotowanym według przepisu na opakowaniu, dodając jednak pół szklanki mleka mniej. Posypać jagodami. Gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation