Kuchnia

Torty

Tort Sachera


Czas przygotowania 2 godz.
Czas oczekiwania 12 godz.

ciasto:
mąka 120 g
masło 150 g
czekolada gorzka 200 g
jajka 8
cukier puder 150 g
sól szczypta
Masa:
Dżem morelowy pół słoika
sok z połówki cytryny
Polewa:
śmietanka kremówka 200 ml
Masło do wysmarowania blachy

Kultowy wypiek wiedeńskiego hotelu Sacher ma recepturę ściśle tajną. Ale możemy spróbować złamać te tajemnicę

Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę do ciasta. Miękkie masło utrzeć na puch dodając cukier. Do puszystej masy dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając. Dodać ostudzoną czekoladę, mąkę i sól. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy 1/3 piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Potem dodać resztę piany i dokładnie wymieszać. Wlać ciasto d posmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć ciasto i ostudzić na kratce. Przeciąć na dwa blaty gdy będzie zupełnie zimne. Dżem morelowy rozpuścić w rondelku z sokiem z cytryny. Posmarować jeden blat. Położyć na nim drugi. Boki i wierzch ciasta także posmarować dżemem. Przygotować polewę. Pokruszyć czekoladę. Odłożyć ¼. Podgrzać w rondelku śmietankę. Na małym ogniu, mieszając dodać cukier i większą część czekolady. Mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać resztę czekolady. Wymieszać aż cała czekolada się rozpuści. Posmarować polewą boki i wierzch ciasta. Wstawić tort do lodówki na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation