Owocowa sałatka ryżowa
Ta sałatka stanowi udane połączenie słodyczy i słoności, jest pikantna i smaczna. Jeśli wolisz ostrzejsze dania, możesz dodać trochę przyprawy chili. Sałatka świetnie smakuje z mięsem lub rybą z grilla, a nawet z kotletami jagnięcymi - to już po zakończeniu diety.
Składniki na 4 porcje jako lunch lub 6 porcji jako dodatek
125 g ryżu pełnoziarnistego do szybkiego gotowania
2 łyżeczki oliwy
1/2 średniej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżki zimnej wody
świeżo wyciśnięty sok i drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny
1 mały ananas lub 1/2 dużego (ok. 500 g)
1/2 ogórka sałatkowego
100 g bezpestkowych czerwonych winogron
duża garść świeżej kolendry, grubo posiekanej
202 kalorie na porcję (jeśli podajesz 4)
135 kalorii na porcję (jeśli podajesz 6)
Sposób przygotowania:
Wypełnij średni rondel do połowy wodą i doprowadź ją do wrzenia. Wsyp ryż, dobrze wymieszaj i doprowadź wodę z powrotem do wrzenia, po czym gotuj ryż do miękkości przez 10 minut. Jeśli wolisz ryż pełnoziarnisty nieprzystosowany do szybkiego gotowania, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Podgrzej oliwę na małej nieprzywierającej patelni i smaż na niej cebulę przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie mięknąć. Dosyp kmin, kolendrę oraz kurkumę i smaż jeszcze przez 30 sekund, cały czas mieszając. Wlej wodę i gotuj przez około 2 minuty, cały czas mieszając, aż woda odparuje. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp skórkę z cytryny, wlej sok i dobrze wymieszaj całość.
Połóż ananasa na desce i odetnij liście oraz skórę. Przekrój owoc wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, po czym usuń twardy głąb. Pokrój miąższ na nieregularne 2-centymetrowe kawałki - powinieneś uzyskać około 200 g. Pokrój ogórka w kostkę o boku 1,5 centymetra, a winogrona przekrój na pół. Włóż ananasa i winogrona do dużej salaterki.
Odcedź ugotowany ryż i przepłukuj go pod bieżącą wodą, aż będzie zimny. Ponownie odcedź ryż, przesyp go na patelnię z cebulą i starannie wymieszaj, żeby pokrył się przyprawami. Przełóż ryż do salaterki z owocami, dodaj posiekaną kolendrę i porządnie wymieszaj całość.
Czytaj więcej na
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-kudlaci-kucharze-lubimy-jesc-ale-chcemy-schudnac,nId,1359742,nPack,4#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox