Kuchnia

Food

MangoPapaja: Mus z pieczonej dyni i prażonych jabłek

Składniki:
•szklanka puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie blenderujemy na krem)
•2 jabłka, kwaśne i twarde
•3 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
•skórka z limonki
•sok z połowy limonki
•łyżeczka cynamonu
•1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, skórkę z limonki, sok z limonki, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Jabłka prażymy do momentu aż zaczną się rozpadać, cały czas mieszamy. Następnie prażone jabłka blenderujemy wraz z dynią na gładki mus i ponownie całość prażymy na patelni przez 15 minut na bardzo małym ogniu. W ten sposób uzyskamy gęsty mus o wyrafinowanym, głębokim smaku i pięknym kolorze. Mus możemy przechowywać w lodówce nawet 7 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation