Kuchnia

Przepisy

Ciasto herbatnikowe - przyslijprzepis.pl

Ciasto herbatnikowe
17
0
Czas przygotowania: 60 min. | kategoria: ciasta i desery
Przepis na to ciasto znalazłam w internecie, robi się je szybko i jest bardzo smaczne, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia. Idealne na lato:)
Ciasto herbatnikowe
Składniki
Ciasto:
-150 g masła lub margaryny
-100 g cukru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-2 łyżki kakao
-1 jajko, roztrzepane
-200 g pokruszonych herbatników
-100 g wiórków kokosowych
-50 g posiekanych orzechów włoskich

Masa:
-3 łyżki żelatyny
-70 g masła lub margaryny
-2 łyżki mleka
-1/2 torebki budyniu waniliowego
-200 g cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-2 serki homogenizowane naturalne (po 180 g)

Do dekoracji:
-3/4 kostki gorzkiej czekolady
- odrobina mleka
Sposób przygotowania
1.
Ciasto:W garnku rozpuścić 150 g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy, o średnicy 22 cm (ja wykorzystałam tortownicę o śr. 24 cm). Odstawić do ostygnięcia.
2.
Masa:Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70 g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.
3.
Dekoracja:Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka i udekorować ciasto w dowolny sposób.
Rady
Zamiast serków homogenizowanych naturalnych możemy dodać o smaku waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation