Kuchnia

babeczki,muffinki,

Muffiny ze szpinakiem
Składniki

cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 350 g
mleko - 250 ml
olej - 0,5 szklanki
pieprz czarny do smaku (dałem pół łyżeczki)
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól do smaku (dałem 2 łyżeczki)
szpinak świeży (liście) - 300g
1. Posiekaj cebulkę w kostkę, wrzuć na rozgrzany tłuszcz na patelni. Przesmaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek a następnie liście szpinaku. Wszystko przesmaż, aż liście "siądą".
2
W jednej misce zmieszaj wszystkie składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. W drugiej wszystkie składniki mokre – mleko, jajka, olej. Dodaj mokre składniki do suchych, zamieszaj i dodaj wystudzone składniki z patelni.
3
Wyłóż foremki papilotkami to muffinów i nalewaj ciasto do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 20 minut. Na ostatnie 5 minut możesz ustawić termoobieg – sprawdź patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest dopieczone.
4
Jeżeli okaże się, że jeszcze się nie dopiekło (różne są piekarniki, niestety) to ustaw grzanie od dołu i temperaturę 160 stopni na kolejne 5-7 minut.
5
Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub same – jako przekąskę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation