Kuchnia

kuchnia

Jarmuż

O jarmużu mówi się "niezwykła kapusta", "cudowne lub fenomenalne warzywo" i żadne z tych określeń nie jest przesadą. Nie wystarczy powiedzieć, że jarmuż zawiera cenne dla zdrowia witaminy i minerały, koniecznie należy dodać, że znajdują się one w nim w bardzo dużych ilościach. To przede wszystkim karotenoidy chroniące przed atakiem wolnych rodników, w tym luteina i zeaksantyna wzmacniające wzrok i zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej. Poza tym witaminy A, C (100 gram jarmużu dostarcza ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania!) oraz mnóstwo witaminy K ważnej ze względu na właściwości przeciwzakrzepowe i budowę kości, a także kwas foliowy szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko, ponieważ u wszystkich odpowiada za zdrowie układu nerwowego. Jarmuż to także wiele minerałów, głównie wapń (tyle samo co w mleku), potas, fosfor i żelazo oraz sulforafan, związek o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

A czy jarmuż oznacza również zdrowe odchudzanie? Jak najbardziej. W 100 gramach ma zaledwie 29 kcal, nie trzeba więc obawiać się jego negatywnego wpływu na sylwetkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation