Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

słodkości

Czekoladowa Piękność


Tak zdecydowanie to jest czekoladowa piękność, a smakuje "nieziemsko" .
Musicie spróbować!

Składniki:
ciasto
150 g mąki
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki kakao
150 g masła
1 duże żółtko

mus z białej czekolady
300 g białej czekolady
100 ml śmietany 30%
1 łyżka mleka
100 g serka mascarpone
5 łyżek żelatyny
6 łyżek wody

dodatkowo
posypka z Crispearls mleczne



Przygotowanie:
Umieść w mikserze mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, kakao i masło. Rozdrabniaj do konsystencji małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie wyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Ostudź.

Ubij na puszystą pianę śmietanę, następnie wymieszaj ją ręcznie z mascarpone (temperatura pokojowa). W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw do lodówki na 2-3h. Po upływie ok 1h posyp tartę Crispearls mleczne .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation