Kuchnia

Ciasta

Ciasto cappuccino z bananem i bezą | Relax Time



Składniki na tortownicę 20 cm:

Spód ciasteczkowy:

- 200 g herbatników (użyłam typu petit beurre – pełnoziarniste)

- łyżka kawy rozpuszczalnej lub cappucino w proszku

- 50 g roztopionego masła

Herbatniki wraz z kawą blendujemy na pył. Dodajemy rozpuszczone masło, wszystko razem łączymy i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.

Masa cappuccino:

- 40 g mąki ziemniaczanej

- 2 żółtka

- 50 g cukru

- 250 ml mleka

- 2 łyżki proszku cappuccino

- 1 duży banan

W mleku rozpuszczamy mąkę, cukier i kawę. Doprowadzamy masę do wrzenia i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zastygnie. Dodajemy żółtka i całość ucieramy. Banana kroimy w grubsze plastry, które układamy na spodzie ciasta. Całość zalewamy masą i odkładamy do lekkiego ostudzenia.

Beza:

- 2 białka

- 50 g cukru

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po trochę cukru i ubijamy do momentu gdy masa będzie gęsta i lśniąca. Wykładamy ją na masę cappuccino i pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation