Inne

kulinarnie-sosy,dipy,dresingi,marynaty

Solony sos karmelowy

Składniki, 4 porcje:

• 4 łyżki białego cukru
• 8 łyżek śmietany 30% lub 36%
• 1 łyżka masła
• około 1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku












Przygotowanie:

Do rondelka wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor, wlewać stopniowo śmietankę cały czas mieszając (uwaga, będzie pryskać, a masa będzie bardzo gorąca - można wówczas zmniejszyć ogień). Mieszać aż cały cukier się rozpuści (jeśli cukier zbił się w grudki, po podgrzaniu i energicznym mieszaniu powinien się znów rozpuścić). Wciąż trzymając masę na ogniu dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników. Odstawić z ognia i przelać do miseczki lub garnuszka na sos. Gdyby masa zaczęła się rozwarstwiać, wystarczy dodać do niej 1 - 2 łyżeczki śmietany i energicznie wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation