Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Chleb życia bez mąki

3/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki nasion dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków sojowych (opcjonalnie)
1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych mieszanych (jeśli nie dajemy sojowych to dać 1,5 szklanki)
1/2 szklanki ziaren owsa (opcjonalnie, można zastąpić orzechami, migdałami, rodzynkami)
2 łyżki sezamu
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki wody



W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać wodę, miód i olej. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1,5 do 2 h w temperaturze pokojowej, aby błonnik spęczniał i zagęścił ciasto. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (przy formie silikonowej to nie jest potrzebne) i przełożyć do niej masę. Przełożyć do niej przygotowaną masę tak by wypełniła całą foremkę, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 175 st. C, chleb piec 20 minut, następnie wyjąć chleb z foremki i piec na blaszce jeszcze ok. 40 minut. Wystudzić na kratce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Ja robiłam pierwszy raz dlatego zrobiłam z połowy składników mały bocheneczek. Jutro powtórka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation