Kuchnia

CIASTA I DESERY

Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym



Składniki:

50 gram drożdży

300-400 gram mąki

3 jajka

1/2 szklanki mleka

4 łyżki cukru

3 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 gram masła

kilka kropel aromatu pomarańczowego

Słoik dżemu truskawkowego


Wykonanie :


Do ciepłego mleka dodajemy roztarte drożdże , pozostały cukier i kilka łyżek mąki , dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy , dodajemy 2 jajka ,śmietanę , aromat , proszek i rozczyn, wyrabiamy . Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto gdy podwoi swoją objętość dzielimy na 3 części . Wałkujemy tak aby powstał okrąg i tniemy w trójkąty ok 8 z jednej porcji. Na każdym układamy trochę dżemu i zwijamy od szerszego końca w stronę węższego . Zlepiamy delikatnie rogi i je trochę formujemy.Gotowe układamy w kilku centymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy w 180 stopniach na zloty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation