Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Niam

Ciastko z gorącą czekoladą (Lava Cake)

Składniki: ( na 4 porcje w kokilkach o średnicy 9,5 cm)

113 g masła
170 g czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 70 g mlecznej)
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżki mąki pszennej
szczypta soli


Sposób wykonania

Czekolady wraz z masłem rozpuścić (można w kąpieli wodnej lub w garnuszku umieszczonym na palniku o niewielkiej mocy). Odstawić na bok by masa nieco przestygła.

Całe jajka, żółtka i cukier ubić na niemal białą, gęstą pianę. Dodać mąkę i sól, a następnie masę czekoladową. Krótko zmiksować, by składniki dobrze się połączyły.

Wnętrze kokilek dobrze wysmarować masłem i obsypać kakao. Wlać przygotowaną masę do 3/4 wysokości naczyń. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 220C od 8 do 12 minut.

Uwaga: Czas pieczenia może być różny dla różnych piekarników. Ciastko powinno być dobrze ścięte po bokach i z wierzchu, natomiast wnętrze powinno pozostać płynne. W moim piekarniku Lava Cake było idealne po 9 minutach pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić kokilki na minutę. Lekko podważyć nożem brzegi ciastka i wyłożyć je na talerzyki.Można też podać ciastko nie wyjmując go z naczynek do zapiekania.

Wierzch ciastka oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami, sosem owocowym lub bitą śmietaną.

Smacznego :)

* Ciastka można upiec również w foremkach na muffinki, ale ponieważ są sporo mniejsze trzeba będzie skrócić czas pieczenia.

http://zmiksowani.pl/przepis/697960
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation