Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciasta.

Zdjęcia dla przepisu: Cappuccino czekoladowe na biszkopcie przepis dodany przez kleopatra1982 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Cappuccino czekoladowe na biszkopcie


Składniki

biszkopt:

jajka 6 sztuk
mąka pszenna 6 łyżek
kakao ciemne holenderskie 2 - 3 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa cappuccino:

mleko 2 szklanki
żelatyna 3 łyżeczki
śnieżka w proszku 2 opakowania
kawa cappuccino 1 szklanka
polewa czekoladowa:

mleko 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
kakao ciemne holenderskie 3 łyżki
masło 100 gram
pozostałe składniki:

dżem porzeczkowy 1 słoiczek
kawa rozpuszczalna 2 - 3 łyżeczki
woda (gorąca) 1/2 szklanki


Sposób przyrządzenia

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie razem wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto biszkoptowe. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 st C.

Masa cappuccino:
Mleko zagotować, rozpuścić w nim proszek cappuccino. Ostudzić. Do całkowicie zimnego mleka z cappuccino wsypać śnieżki i ubić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, zimną połączyć z ubitą masą cappuccino.

Polewa:
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Energicznie mieszamy by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto.

Biszkopt nasączyć kawą rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Położyć na biszkopt masę cappuccino. Następnie delikatnie rozsmarować dżem porzeczkowy. Na koniec wszystko polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation