Kuchnia

Przepisy

CHLEBEK IMPREZOWY Z KURCZAKIEM I SOSEM BARBECUE

Składniki na dwa chlebki (dla 8-10 osób):
- 1 mała czerwona cebula
- Duża kulka mozzarelli
- Natka pietruszki lub kolendra, posiekane
- Połówka większej piersi z kurczaka
- Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta
- sól, mielony czarny pieprz
- olej do smażenia

CIASTO NA PIZZE :
- 220 g letniej wody ,
- 1 łyżeczka cukru ,
- 20 g świeżych drożdży ,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 szczypta soli,
- 40 g oliwy z oliwek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Zmiksować wodę, cukier i drożdże na ciasto.
2. Następnie dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrabiać przez 2 minuty.
3. Ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski i uformować kulę.
4. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni c.
6. Ciasto rozwałkować na opruszonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (o grubości ok. 1 cm),
7. Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
8. Brzegi ciasta wywinąć ku górze.

SOS BARBECUE
- szklanka ketchup
- 1/4 szklanki cukru brązowego lub białego lub jeśli ktoś lubi zamiast cukru można dodać 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu worcestershire lub maggi lub sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/4 łyżeczki przyprawy Cayenne
- 1/2 łyżeczki proszku cebulowego


PRZYGOTOWANIE
1. Przygotowujemy ciasto na pizzę.
2. Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą.
4. Rozgrzewamy na patelni olej.
5. Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski.
6. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry.
7. Blachę z piekarnika wykładamy folia aluminiowa i smarujemy ją olejem, lub układamy matę silikonowa do pieczenia.
8. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
9. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (długość dopasowujemy do blachy). Po bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia (patrz zdjęcie). Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy.
10. Pieczemy 25-30 minut.
11. Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation