Sport i fitness

fit

WYZWANIE DZIEN 14 lub 7 !!! PRZED NAMI NIEDZIELA i jadłospis, ktory mam nadzieje, przypadnie Ci do gustu

Jajecznica z papryką, pomidorami i szczypiorkiem
• jaja kurze – 2 sztuki
• papryka czerwona – 1/4 średniej
• papryka żółta – 1/4 średniej
• pomidorki koktajlowe -5-6 małych lub 1 mały pomidor czerwony
• kromka chleba pełnoziarnistego
• oliwa z oliwek 1 łyżka
• szczypiorek – łyżeczka
• szczypta soli morskiej do smaku

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Poddusić 1-2 minuty na małym ogniu, wbić jajka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość lekko wymieszać i zdjąć z ognia jak tylko zetnie się białko, a żółtko będzie jeszcze półpłynne. Jajecznicę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podać z kromką pieczywa pełnoziarnistego.

Jogurt naturalny z żurawiną i płatkami migdałowymi
• Jogurt naturalny 2% tłuszczu175 g (1 średnie opakowanie)
• Otręby owsiane 8 g (1 płaska łyżka)
• Słonecznik nasiona 1łyżeczka
• Pestki dyni 1 łyżeczka
• Płatki migdałowe 1 łyżeczka
• Żurawina suszona 1 łyżeczka

Wlać jogurt do miseczki, dodać nasiona, pestki, płatki migdałowe i otręby. Całość dokładnie wymieszać.

Spaghetti z cielęciną a la bolognese
• 125g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
• 100g mielonej cielęciny
• 1 duża marchew
• 1 ząbek czosnku
• 1 łodyga selera naciowego
• 1/2 puszki pomidorów albo 2 średnie (340g) dojrzałe świeże pomidory
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ½ cebuli
• świeże oregano

Pokroić czosnek, cebulę i seler naciowy, zetrzeć marchew. Wrzucić pokrojone i starte warzywa na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Dodać mieloną cielęcinę. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć, cały czas dobrze mieszając. Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, dusić co najmniej 5 minut. Do gotowego sosu dodać posiekane świeże oregano i przyprawy. Do wrzącej posolonej wody wrzucić makaron. Ugotować na półtwardo i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem lub dodać sos do makaronu na talerzu. Smaczego!

Koktajl jabłkowo-truskawkowy z imbirem
• 5 średnich truskawek
• 1 małe jabłko
• 2 łyżki soku z cytryny
• szczypta imbiru
• woda mineralna niegazowana

Truskawki opłucz pod bieżącą wodą i usuń szypułki. Obierz jabłko, przekrój je na 4 części i usuń gniazda nasienne. Następnie włóż do blendera i zmiksuj. Truskawki włóż do szklanki i rozgnieć łyżką lub widelcem. Do powstałej w ten sposób masy truskawkowej wlej sok jabłkowy, sok z cytryny, wodę i wymieszaj. Całość przypraw szczyptą imbiru. Przed podaniem napój można udekorować truskawkami i listkami świeżej mięty.

Sałatka z awokado, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
• 2 garście mieszanki sałat (80g)
• 1/2 awokado (120g)
• 8 pomidorków koktajlowych
• 1/2 kulki mozzarelli
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżka octu winnego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• kilka liści świeżej bazylii
• sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, następnie dodać pokrojoną mozzarellę, plasterki awokado oraz pomidorki przekrojone na pół. W kubku wymieszać miód z octem winnym oraz oliwą. Przyprawić do smaku solą. Polać sałatkę sosem, na wierzchu ułożyć kilka listków świeżej bazylii i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation