Kuchnia

Ciasta i nie tylko

TORTILLA

SKŁADNIKI
4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
5 łyżek smalcu lub margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać 4 szklanki mąki, sól i proszek do pieczenia. Do szklanki wlałać wrzącej wody i włożyć do niej smalec, by się rozpuścił a następnie wlać do miski z mąką. Najpierw najlepiej pomieszać składniki łyżką, by się nie poparzyć, a następnie normalnie zagniatać. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne.

Ciasto można rozwałkować i za pomocą talerzyka wykroić tortille, lub podzielić na kulki wielkości jajka i rozwałkować je na grubość placków 3-4 mm. Najlepiej je jak najcieniej rozwałkować - wtedy są najlepsze :)

Gotowe tortille delikatnie oprószyć mąką i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu ok. 2 minuty z każdej strony lub opiec w piekarniku. Układać piętrowo, zawinąć w czystą ściereczkę lub w folię aby nie wystygły i nie stwardniały schować do lodówki.

Na usmażone placki nakładamy dowolne nadzienie ( u mnie : zamarynowane i usmażone piersi z kurczaka, kapusta pekińska, pomidor, ogórek, papryka), polać sosem ( u mnie majonez + ketchup, idealny będzie również majonez + czosnek) i zawinąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation