Fotografia

Fotki :D

Szarlotka z budyniem

Składniki:
ciasto
350g mąki pszennej
150g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki cynamonu
masa jabłkowa
500g startych jabłek
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
masa budyniowa
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
750ml mleka

mąka do podsypania

jabłecznik z budyniem

Wykonanie:
- mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem
- zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto
- gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce
- jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach
- jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku
- masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać
- z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie)
- ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką
- drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia
- ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez 50-60 minut
- po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem

kruchy jabłecznik z budyniem

Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy jabłkowej i cynamonowego ciasta. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, gdyż zawarty w nim budyń jest składnikiem, który nie lubi ciepła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation