Kuchnia

kuchnia

Sałatka z pęczaku z pieczonymi warzywami
Składniki:
(6-8 porcji)
400 g kaszy pęczak
1 średnia cukinia
1 duża papryka czerwona (lub dwie mniejsze w różnych kolorach)
1 duży batat*
4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżeczki przyprawy jamajka jerk
2 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki sosu sojowego
3-4 łyżki czerwonego octu winnego

* batata można zastąpić dwoma marchewkami :)

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można wystudzić).
2. Warzywa umyć i pokroić (batata uprzednio obrać ze skórki).
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C., blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. W misce wymieszać 3 łyżki oliwy z solą, tymiankiem, pieprzem i przyprawą jamajka jerk. Wrzucić pokrojone warzywa i wymieszać.
5. Warzywa wyłożyć na blachę i piec ok. 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Można je bardzie podpiec na maksymalnej temperaturze, używając opcji broil/grill w ostatnich 5-10 minutach.
6. Upieczone warzywa można wystudzić, jeśli sałatkę podamy na zimno, po czym wymieszać z kaszą, dodać posiekany szczypiorek, doprawić jeszcze solą i pieprzem wg indywidualnych upodobań oraz octem winnym.

http://paletasmaku.blogspot.com/2014/04/saatka-z-peczaku-z-pieczonymi-warzywami.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation