Kuchnia

fish and ...green

Sandacz z mango

Składniki, 3 porcje:


• 1 ryba oczyszczona o wadze około 600 g*
• sól
• 2 gałązki trawy cytrynowej, przekrojone na pół i dodatkowo rozgniecione
• 2 łyżki oliwy
• 4 łyżki gotowego sosu/marynaty teriyaki


* użyłam sandacza, mogą być mniejsze ryby lub filety,
np. łosoś, po około 200 g na osobę






Sałatka z marynowanego mango, płatków chili i mięty:

• 1 dojrzałe mango
• 3 łyżeczki brązowego cukru
• 1 łyżka sosu rybnego
• 2 łyżeczki octu ryżowego
• sok z 1 soczystej limonki
• 2 łyżeczki płatków chili (lub 1 posiekana świeża papryczka)
• 1/4 szklanki gotowego sosu/marynaty teriyaki
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżki obranych pistacji, grubo posiekanych
• 1/3 szklanki listków świeżej mięty

• ugotowany ryż długoziarnisty np. basmati lub jaśminowy posypany czarnym sezamem


Przygotowanie:

Przygotować marynatę do mango: do salaterki włożyć obrane i pokrojone na cienkie słupki mango, dodać cukier trzcinowy, sos rybny, ocet ryżowy, sok z limonki i płatki chili. Odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować i upiec rybę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, nagrzać też naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą, do środka włożyć gałązki trawy cytrynowej, wysmarować oliwą i 4 łyżkami sosu/marynaty teriyaki. Położyć w rozgrzanym naczyniu lub blaszce i piec przez 20 minut, mniejsze ryby i filety piec przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotować sos teriyaki: zlać całą marynatę z mango do rondelka, dodać 1/4 szklanki marynaty/sosu teriyaki, miód i wszystko zagotować. Gotować przez około 5 minut aż sos nieco zgęstnieje. Do mango dodać pistacje i wymieszać, posypać miętą.
Rybę polać sosem, podawać z ryżem z czarnym sezamem oraz z sałatką z mango.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation