Kuchnia

Przepisy

Grillowana karkówka w piwie
Co kupić
1 kg karkówki bez kości Świeża Porcja
25 ml oleju rzepakowego Vita d’or
1/2 l piwa jasnego
6 ziaren ziela angielskiego Mikado
4 liście laurowe Mikado
1 łyżka tymianku, świeżego lub suszonego
1 papryczka chili, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, posiekanego
sól Castello
pieprz Mikado
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 12h 40min
Przygotowanie
Z piwa i przypraw przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą 25 ml oleju rzepakowego, 1/2 l jasnego piwa, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka tymianku, świeżego lub suszonego, 1 papryczka chili, 1 ząbek czosnku, sól oraz pieprz.
Karkówka
Karkówkę kroimy na równe, niezbyt grube plastry i wkładamy do marynaty, dokładnie je w niej obtaczając. Mięso pozostawiamy w marynacie na co najmniej 12 godzin.
Karkówkę układamy na grillu, pieczemy z każdej strony około 5-7 minut, co jakiś czas smarując marynatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation