Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciasta, ciasteczka, babki, babeczki

Rogaliki dyniowe


Żółciutkie, wilgotne, dyniowe rogaliki śniadaniowe. Ciasto nie jest słodkie, nie są też nadziewane, więc ja jadłam je smarowane dżemem brzoskwiniowym.



Składniki na 8 sztuk:

- 65 g pure z dyni
- 250 g mąki
- 1 jajo
- 25 g świeżych drożdży
- 40 g masła
- 50 ml ciepłego mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej


Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.


Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, wymieszać. Dodać rozczynione drożdże, rozkłócone jajko, pure dyniowe i roztopione masło. Wyrobić ciasto, zagniatając. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek, podzielić go na 8 trójkątnych części, każdy trójkąt zwijać od podstawy, tworząc rogalik.

Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia.

Rogaliki można przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w 180 st. około 20 minut.




Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation