Kuchnia

Słodkości

Bardzo dobre ciasto z przed lat czyli marmurkowy raj

Lista składników na spód:

200 g wiórków kokosowych
szklanka sypkiego, suchego maku
6 białek
szklanka cukru
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodajemy wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Tortownice (średnica ok 23 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy równo miernie na spód i boki kokosowo-makowy spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* na 20 minut, studzimy.

Lista składników na masę budyniową:

500 ml mleka
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru + łyżka cukru
3/4 szklanki cukru pudru
kostka margaryny „Kasi” ( 250g)
orzechy ( ilość zależy od nas)
rodzynki ( dwie garście, można też więcej bądź mniej)
Przygotowanie:

Gotujemy budyń z łyżką cukru, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Do kremu dodajemy orzechy i rodzynki. Krem wylewamy na wcześniej przygotowany spód.

Dodatkowo:

brzoskwinie w syropie
biszkopty ( kupne w sklepie)
troszkę wódki ( do maczania biszkoptów)
Na nasz krem kładziemy pokrojone brzoskwinie. Następnie biszkopty zamaczamy w wódce i układamy na cieście.

Polewa czekoladowa:

łyżka margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
łyżeczka wody
* dodajemy stopniowo każdego ze składników, aby powstała konsystencja polewy.

Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę dodajemy cukier, kakao, wodę, mieszamy.

Nasze ciasto polewamy czekoladową polewą i wkładamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation