Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik zebra

... Pomysł na ciasto które każdemu wychodzi :)

Składniki:
1 kg.mielonego sera z wiaderka,
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
3 łyżki kakao.
Ser przekładam do miski i miksuję dokładnie dodając stopniowo po jednym jajku, cukier i proszek budyniowy. Masę dzielę na dwie części, do jednej daję kakao i mieszam. Keksówkę o wym.23x10cm wykładam papierem do pieczenia i na przemian łyżką wykładam masy jasną i ciemną. Keksówkę daję do większej blaszki, wypełnionej do połowy wodą (woda powinna sięgać przynajmniej do 1/3 keksówki. Wcześniej dobrze jest sprawdzić czy blaszka nie przecieka). Całość piekę w temp. 160 stopni ok. 1 godz, następnie zwiększam temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze 20min.

Usuwam blaszkę z wodą, a foremkę z sernikiem trzymam w piekarniku do przestudzenia. Sernik trzymam w lodówce.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation