Kuchnia

Przepisy - słodkości

Pączki z bitą śmietaną
Pyszne pączki ze słodką śmietaną. Pieczone pączki są łatwiejsze do zrobienia niż smażone. Wyjątkowo użyłam drożdży suszonych; bez przygotowania rozczynu jest troszkę szybciej.

Składniki:

400 g mąki
8 g drożdży instant
pół szklanki mleka
3 żółtka
1 jajko
30 g cukru
łyżka wódki lub spirytusu
2 łyżki soku z cytryny
gęsta śmietana 30% (kubek ok. 250 ml)
2 łyżeczki cukru pudru do ubicia śmietany
cukier puder do posypania
olej do wysmarowania formy

Mąkę, drożdże, ciepłe mleko, jajka, wódkę, sok i 30g cukru mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce. Wyrośnięte dzielimy na 12 owalnych pączków. Odstawiamy na pół godziny. Pączki pieczemy w posmarowanej olejem foremce ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia należy pączki odwrócić.
Śmietanę (jeszcze zimną dopiero co wyjętą z lodówki) ubijamy dodając pod koniec cukier. W jeszcze ciepłych ale nie gorących pączkach robimy dziurkę i szprycą nabijamy śmietanę. Posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation