Kuchnia

Przepisy - słodkości

Placek z jabłkami (vel szarlotka)

Ciasto:

0,5 kg mąki

150 g masła

170 g cukru

1 jajko

1 żółtko

120g kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 - 1,5 kg jabłek(im więcej tym lepiej:))

cynamon

70 g cukru

1 jajko, albo trochę mleka do posmarowania wierzchu ciasta

Mąkę posiekaną z masłem wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj śmietanę, żółtko i jajko. Zagnieć ciasto. “Wyrobione ciasto wynosimy w chłodne miejsce aby odpoczęło”* – wstaw na pół godz. do lodówki.

“Umyte i obrane jabłka krajemy w cienkie plasterki, mieszamy z cukrem i cynamonem.Jabłka można zetrzeć na tarce do warzyw”. Ja swoje potarłam, cynamonem posypywałam każdą warstwę jabłek, a cukrem posypałam wierzch ciasta.

“Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy, nadając jej kształt blachy. Rozwałkowany placek układamy na blasze posmarowanej tłuszczem”. Na ciasto dajemy 1/3 przygotowanych jabłek, nakrywamy drugim plackiem i zlepiamy brzegi.” Tak samo postępujemy z następnymi dwoma plackami, przekładając je pozostałymi jabłkami. Ciasto smarujemy po wierzchu jajem lub mlekiem, nakłuwamy dość gęsto widelcem, posypujemy cukrem, wstawiamy do gorącego piekarnika. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem krajemy w niewielkie kwadraty”.

Moja blaszka miała 24x28 cm. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni, po 20 minutach zmniejszyłam do 180, a po 30 min przykryłam folia aluminiową. Piekłam 50 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation