Kuchnia

Przepisy FIT

Dietetyczne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:
300 g mąki orkiszowej typ 700 (można dać pszenną)
150 g płatków owsianych błyskawicznych np. Kupiec
100 g Ksylitolu czyli cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
150 ml oleju rzepakowego
3 jajka
500 g jogurtu owocowego (użyłam brzoskwiniowy Jogobelli)
15 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki)
1 mała puszka brzoskwiń


Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie termoobieg).
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj łyżką. Następnie dodaj jogurt, olej i jajka. Wymieszaj łyżką drewnianą tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok.24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Wyrównaj powierzchnie.
Brzoskwinie dobrze osącz z syropu, pokrój na plastry i poukładaj na cieście.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę - ciasto musi zbrązowieć, ale patyczek może być lekko wilgotny, ale nie mokry. Ciasto jest lekko wilgotne w środku.
Po upieczenu ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation