Kuchnia

Przepisy

Tarta pomarańczowa z orange curd
Kruche ciasto
Składniki:

170g mąki
3 łyżki cukru
1małe jajko
120g zimnego masła
szczypta soli

Wszystkie składniki(prócz jajka) posiekać nożem, do uzyskania kruszonki.
Dodać roztrzepane jajko i zagnieść gładkie ciasto; zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
Rozwałkować na cienki płat, wyłożyć nim formę o średnicy 23cm. Obciążyć grochem(wysypanym na arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej).
Piec przez ok. 15 minut w 180ºC, po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejnych 10-15 minut, aż do zrumienienia się spodu.
Krem z orange curd
Składniki:

sok i skórka z 2 dużych pomarańczy
3 jajka
100g masła
80g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
100ml śmietany kremówki
1,5 łyżeczki żelatyny

Wszystkie składniki(prócz masła i śmietanki) umieścić w rondelku, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać masło, wmieszać je do budyniu; przykryć folią, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, orange curd rozmiksować z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną, za pomocą łopatki wmieszać do niego kremówkę.
Masę wyłożyć na upieczony spód. Schłodzić minimum 3-4 godziny.

Wierzch udekorować galaretką(150ml śmietany kremówki, łyżeczka cukru pudru, pół łyżeczki żelatyny) i kandyzowanymi plastrami pomarańczy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation