Kuchnia

kuchnia

IDEALNY KREMOWY SERNIK DYNIOWY

Jesienne wydanie sernika z dodatkiem dyni, miodu i cynamonu. Wspaniałe połączenie. Dzięki dodatkowi pulpy z dyni sernik jest wilgotny i delikatny. Niestety tak jak przy większości serników wskazana jest cierpliwość:-) Sernik powinien trafić na noc do lodówki, aby się ładnie ściął. Nie jest to wypiek bardzo słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta polecam zwiększyć ilość cukru.

SKŁADNIKI:

1 kg mielonego twarogu na sernik, może być z wiaderka
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki pulpy z dyni - Dynię wraz ze skórą kroimy na 4 części i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ją ok. 30 minut, aż całkowicie zmięknie. Upieczoną dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek, miąższ miksujemy na gładką masę.
4 łyżki miodu
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
łyżka cynamonu
śmietana 18 % 200 gram

W dużej misie mieszamy najlepiej mikserem twaróg, jajka, mus z dyni (mus odsączmy z nadmiaru wody na sitku przez kilka minut), mąkę ziemniaczaną, miód, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru i cynamon. Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy masę serową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez kwadrans, następnie zmniejszamy temperaturę do 12o stopni i pieczemy 45 minut. Śmietankę mieszamy z cukrem i rozsmarowujemy na wierzchu sernika, pieczemy kolejny kwadrans. Wyłączmy piekarnik i pozostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Na noc wkładamy ciasto do lodówki. Podajemy delikatnie oprószone cukrem pudrem. Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation