Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Muffinezja - Muffinki bananowe
Ciasto
125 g miękkiego masła
125 g mąki pszennej
125 g cukru
2 jajka
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 180˚C (góra-dół, bez termoobiegu). W misce utrzeć krótko masło z cukrem, po czym dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników. Banany zgnieść widelcem w osobnej miseczce i dodać do masy, wymieszać. Na koniec wmiksować mąkę z proszkiem do pieczenia.

Jeśli nie macie miksera to ciasto na muffinki można utrzeć pałką. Składniki mają być połączone i tworzyć jednolitą masę.

Przygotowane ciasto nakładamy łyżką do papilotek do ok ¾ wysokości. Formę wkładany do piekarnika i pieczemy ok. 20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu najlepiej wystudzić je przez chwilę na kratce. Po chwili można przystąpić do konsumpcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation