Kuchnia

przetwory

Składniki:
- 1kg aronii
- 1/2kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
- dag cukru
- kawałek cynamonu
- kilka goździków

Przygotowanie:
Aronie należy umyć i osuszyć. 1/2kg aronii zmiażdżyć i przełożyć do garnka, a następnie dodać cukier i goździki. Gotować na małym ogniu mieszając. Gdy syrop się zagotuje dodać do niego pozostałe owoce aronii i ponownie zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia na kilka minut.

Umyte i obrane jabłka należy pokroić na nieduże kawałki, a następnie włożyć do rondelka (innego od ten, w którym są aronie), dodać łyżkę wody i cynamon. Całość dusić na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców.

Ponownie zagotować aronie i gdy masa nabierze szklistości dodać do niej uduszone jabłka. Całość dusić przez chwilę mieszając.

Gorący dżem z aronii przełozyć do wyparzonych słoików, które należy szybko zamknąć.

Tak przygotowany dżem z aronii sprawdzi się nie tylko jako dodatek do śniadań, ale także do obiadów, np. zimnych mięs, zwłaszcza do drobiu i dziczyzny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation