Design

Design

sałata z sosem anchois i grzankami

składniki:
1 główka zielonej ulubionej sałaty lub 1 opakowanie miksu sałat
4-5 rzodkiewek
2 łodygi selera
6-8 pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka wężowego
dressing:
6 filecików anchois
4 łyżki oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 duże kromki czerstwego chleba
sól
pieprz

sałata z sosem anchois i grzankami - sposób przygotowania: przygotuj grzanki: pokrój chleb w kostkę i zrumień na małej patelni na 1 łyżeczce oleju. odsącz z ew. nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. przygotuj warzywa: wszystkie obierz i dokładnie umyj, a następnie osusz. rzodkiewki i selera pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół, a ogórka pokrój w kostkę. przełóż do miski i wymieszaj. przygotuj dressing: na tę samą patelnię co grzanki wlej pozostały olej, dodaj odsączone anchois i posiekany czosnek. na niewielkim ogniu przesmażaj czosnek, aż się lekko zrumieni, mieszając od czasu do czasu. następnie dodaj sok z cytryny i pieprz, wymieszaj. gotowym sosem polej sałatkę, ewentualnie dopraw solą, dodaj grzanki i od razu podawaj. rada: jeśli lubisz czosnek, możesz kromki chleba natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i dopiero potem pokroić w kostkę i zrobić grzanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation