Kuchnia

SURÓWKI

Sałatka z ogórka z natką pietruszki i cebulką dymką |


(2-3 porcje)

1 ogórek
garść posiekanej natki pietruszki
2 cebulki dymki ze szczypiorem
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu płynnego
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3 łyżki oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
sól morska i świeżo mielony pieprz



Ogórek obrać, pokroić w plasterki.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać.
Do słoiczka wlać miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny, olej, dodać musztardę i przeciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoiczek i energicznie potrząsając, wymieszać wszystkie składniki.

Ogórki wymieszać z natką pietruszki, cebulką wraz ze szczypiorkiem. Polać przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
Podawać jako dodatek do dań obiadowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation