Inne

kulinarnie-drinki,nalewki,napoje,syr,lody

źródło mojewypieki.com

składniki:

3 strąki wanilii
1 szklanka wódki (można również użyć brandy lub rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)
szklany słoiczek, butelka (z zakrętką)
strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone - nie pytajcie mnie czemu, być może dlatego, by ziarenka nie wypadały;), nie wyskrobywać nasionek!, umieścić w słoiczku (można strąki przeciąć na pół, gdyby nie chciały się zmieścić w buteleczce). nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając.

już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy można go używać. można przechowywać przez lata. jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.

uwaga: nie dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z wanilii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation