Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:
125g niesolonego masła
170g gorzkiej czekolady min 70% kakao
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
2 łyżeczki kawy instant
szczypta soli
3/4 szklanki mąki pszennej
około 15 ciasteczek Oreo z białym nadzieniem (opakowanie 154g ma dokładnie tyle ciastek)

Masa serowa:
300g naturalnego serka kremowego (użyłam philadelphi, ale możecie też użyć twarogu z wiaderka)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Formę wyłóż folią aluminiową i wysmaruj delikatnie olejem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Zacznij do przygotowania masy brownie. Masło oraz posiekaną z grubsza czekoladę umieść w dużej żaroodpornej misce i podgrzewaj w mikrofalówce lub nad garnkiem z parującą wodą, aż się rozpuszczą. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia (wystarczy minuta).
Do masy czekoladowej dodaj cukier, ekstrakt z wanilii oraz kawę, wymieszaj. Wbij jajka i jeszcze raz wymieszaj dokładnie, aż wszystko się połączy (najlepiej posłużyć się rózgą kuchenną). Następnie wsyp mąkę i jeszcze raz wymieszaj krótko szpatułką lub łyżką.
Ciastka pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Około 2/3 wsyp do masy brownie i przemieszaj, a resztę zostaw do dekoracji.
Połowę masy brownie wyłóż na dno formy i wyrównaj.
Serek kremowy utrzyj łyżką lub rózgą kuchenną z cukrem oraz wanilią, aż dobrze się połączą. Wyłóż do formy, najlepiej w małych porcjach, i rozprowadź równomiernie. Przykryj pozostałą masą brownie, jeszcze raz wyrównaj i posyp resztą ciasteczek.
Piecz w 180°C przez około 30 minut, aż wierzch się zetnie lub nieco dłużej, jeśli wolisz bardziej zwarte. Wyjmij i wystudź w formie przez około 2 godziny, a potem zimne włóż na kolejne dwie do lodówki.
Podawaj schłodzone, pokrojone w nieduże kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation