Inne

dekoracje

Torcik malinowo-jogurtowy Jogurtowa pianka z musem malinowym, na nutellowo-herbatnikowym spodzie. Nie wymaga wiele pracy, tylko odrobinę czasu na chłodzenie. Bardzo lekki i orzeźwiający deser, a składniki pozwalają sięgnąć po więcej niż jeden kawałek, bez większych wyrzutów sumienia. Składniki: spód 160 g herbatników 3 łyżki nutelli (pełne) warstwa jogurtowa: 740 ml jogurtu naturalnego 160 g serka danio 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 płaskie łyżki żelatyny mus malinowy: 400g malin mrożonych 2 galaretki malinowe Sposób wykonania: Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z nutellą. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy o śr 18 cm. Dobrze ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Maliny rozmrozić i zmiksować blenderem.. Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Połączyć z malinami, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Jogurt, serek danio, cukier i sok z cytryny wymieszać. Żelatynę dobrze rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej i energicznie wymieszać.( gdyby pojawiły się grudki, wstawić do mikrofali, podgrzać i jeszcze raz wymieszać). Połączyć z pozostałą miesznką jogurtowo-serową. Mieszać mikserem ok. 1 minuty. Połowę masy wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki. Kiedy wierzch będzie lekko zastygnięty, wylać połowę musu malinowego. Wstawić do lodówki, kiedy lekko zastygnie, wylać resztę masy jogurtowej. Na koniec znów mus malinowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation