Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Kawa, kawka, kawusia

Jakie produkty spożywcze należy ograniczyć, aby mieć BIAŁE ZĘBY?

Chcesz mieć białe i zdrowe zęby? Regularne szczotkowanie i zerwanie z paleniem nie wystarczą. Poznaj 7 produktów, których powinnaś unikać, jeśli marzysz o pięknym uśmiechu!
1. Ciemne sosy
Nie od dziś wiadomo, że ciemne produkty spożywcze przyczyniają się do odbarwiania naszych zębów. Należą do nich również polewy i sosy, takie jak ocet balsamiczny, sos pomidorowy, polewa jagodowa czy gotowe sosy do spaghetti. Unikaj ich!
2. Jagody
Pewnie już nie raz zdarzyło ci się przejrzeć w lustrze po jagodowej uczcie. Widok w tym przypadku mówi sam za siebie. Fioletowym ustom i zębom mówimy nie!
3. Buraki
Buraki smakują wyśmienicie, ale niestety niekorzstnie wpływają na wygląd naszych zębów. Weź to pod uwagę przed zjedzeniem kolejnej surówki z buraków lub mieszaj je z innymi warzywami, tak aby zminimalizować ich zawartość w porcji.
4. Ostre przyprawy
Uwielbiasz curry? Nie jesteś jedyna! Mamy jednak dla ciebie złą wiadomość. Ostre przyprawy odbarwiają nasze zęby. Dlatego następnym razem ogranicz lub zrezygnuj z używania ostrych przypraw do wzmocnienia smaku potrawy.
5. Słodycze
Nie tylko niekorzystnie wpływają na zdrowie naszych zębów, ale również na ich wygląd. To kolejny powód, dla którego warto odstawić węglowodany.
6. Wino
O dziwo białe wino jest groźniejsze dla naszych zębów niż wino czerwone. Szczepy winogron, których używa się do produkcji białego wina, niszczą szkliwo i sprawiają, że zęby są bardziej wrażliwe na ciepło i zimno. Kwas, będący składnikiem białego wina może także spowodować szybszy rozwój próchnicy.
7. Kawa i herbata
Te dwa najczęściej pite przez nas napoje powodują żółknięcie zębów. Widać to najlepiej u osób, które od lat piją kilka filiżanek dziennie kawy lub herbaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation