Kuchnia

Kuchnia - PIERNIKI, Pierniczki, pierniczenie po całości oraz MIODOWNIKI wszelkie...i inne bożonarodzeniowe łakocie

sobota, 21 grudnia 2013
Włoskie ciasto Panforte di Siena


Gdybym miała wybierać tylko jeden świąteczny przysmak z całą pewnością byłoby to właśnie Panforte di Siena. To tradycyjne toskańskie ciasto, które piecze się we Włoszech najczęściej w okresie Bożego Narodzenia. Jest po prostu przepyszne!! Zawiera w sobie całe mnóstwo bakalii, orzechów, kandyzowanych owoców, skórki pomarańczy oraz korzennych przypraw. Każdy kęs to wspaniały aromat i bardzo charakterystyczny smaku. Najlepsze jest to, że ciasto można długo przechowywać zawinięte w folię i jeść miesiącami. Najlepiej smakuje pokrojone w cienkie plasterki jako dodatek do kawy czy wina. Szczerze polecam-zakochacie sie w tym wypieku! :-)


Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm)

- 130 g orzechów laskowych podpieczonych w piekarniku
- 130 g migdałów obranych ze skórki podpieczonych w piekarniku
- 100 g kandyzowanego ananasa lub papai
- 100 g suszonych fig
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- pół łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki nasion kolendry, utłuczonych w moździerzu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 80 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 175 g miodu
- cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Orzechy laskowe oraz migdały wsypujemy do suchej formy i prażymy ok. 15 min, aż skórka orzechów laskowych zacznie pękać. Po wyjęciu z piekarnika za pomocą suchej ściereczki oczyszczamy orzechy ze skórki. Następnie wsypujemy je do miski, dodajemy posiekane figi, kandyzowanego ananasa, skórkę otarta z jednej pomarańczy, mąkę, kakao oraz przyprawy. W rondelku podgrzewamy cukier wraz z miodem cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy ją do suchych składników szybko mieszając. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy łyżką. Ciasto pieczemy ok. 45 min w temperaturze ok. 150 st C. Następnie wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy ostygnie możemy grubo posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation