Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Design

Design

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

Przepis na tą karkówkę chodził już za mną od dłuższego czasu. Wiedziałam, że jest popularna i lubiana. Karkówka duszona z pieczarkami, papryką i cebulą w zalewie to dobry pomysł na smaczny obiad. W ten sam sposób można zrobić schab po cygańsku.

1 kg karkówki
40 dag. pieczarek
2 czerwone papryki (ja dałam 2 marchewki)
3 duże cebule
5 łyżek mąki

Zalewa:
1 szklanka wody
3 łyżki octu winnego
1/2 szklanki ketchupu pikantnego
1 koncentrat pomidorowy (200ml)
2 łyżki cukru lub łyżka miodu
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz

Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Karkówkę układamy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy na ósemki i układamy na karkówce, następnie dodajemy pokrojone na pół pieczarki. Na koniec układamy cienkie plasterki czerwonej papryki. Przygotowujemy zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalewamy nią mięso i warzywa. Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (190C) na około 1,5-2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation